Nieuws Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Gelderland 18 oktober 2022

De Bezieling: Met Volle Teugen - LUX Nijmegen (lux-nijmegen.nl)

‘Leven Met Volle Teugen’, hoe doe je dat eigenlijk? En hoe helpt het besef dat ons leven eindig is daarbij? Op 2 november buigen we ons in een intieme setting over deze vragen. Luisteren naar elkaar staat hierbij centraal. We nemen de tijd om iedereen, die dat wil, te laten spreken zonder onderbreking.

Voorafgaand aan het gesprek kijken we gezamenlijk een korte film waarin het thema dood centraal staat. Aansluitend gaan we aan de slag met een bijzondere gesprekmethode.

Film: Roberto le canari – Nathalie Saugeon

De film die we gaan kijken is de Franse korte film Roberto le canari door Nathalie Saugeon. De dood van Roberto, de kanarie, dwingt een familie om hun eigen verdriet te verwerken.

Contemplatieve dialoog

Een contemplatieve dialoog is een gespreksvorm die zich richt op luisteren in plaats van zenden. De dialoog bestaat uit drie rondes waarin we ons buigen over één kernvraag. Vandaag de dag wordt er zoveel gezegd maar luisteren we ook echt naar elkaar? In de contemplatieve dialoog hebben we veel aandacht voor wat de woorden die we noemen teweeg brengen. Niet wat ze betekenen. Maar wat ze met ons doen. Hier, nu, in dit lichaam.

Iris Romeijnders

Iris Romeijnders is programmamaker, moderator en muzikant. In programma’s en gesprekken die zich bevinden op het snijvlak van filosofie, zingeving en kunst daagt ze je uit om eigen motivaties, emoties en aannames onder de loep te nemen.

Fotografie

De foto’s bij de programma’s van De Bezieling zijn gemaakt door Amanda Stronza. Ze is antropoloog, professor, natuurbeschermer en fotografe. Amanda maakt memorials voor de dode dieren die ze vindt. Om ze zo een afscheid te geven die past bij de waardigheid van hun leven. “Mijn intentie is om ze te op te merken, aandacht te geven en de dieren te zien en te eren als individuen.”  Lees hier meer over haar project Animal Memorials.

De programma’s van De Bezieling zijn een samenwerking tussen LUX en Palliatieve Zorg Zuid-Gelderland. 

Contact