Proactieve zorgplanning bij longfibrose

Nieuws NPZ Rivierengebied 01 maart 2024

NPZ Rivierengebied werkt samen Ziekenhuis Rivierenland om een doorstart te maken met de implementatie van het palliatieve zorgpad bij specialisme longgeneeskunde. Deze webinar is daardoor extra actueel!

Het webinar is geheel kosteloos.

Longfibrose

Longfibrose is een zeldzame en ernstige longziekte, waarbij in de longen sprake is van littekenvorming. Hoe meer littekenweefsel, ofwel fibrose, er ontstaat, hoe stugger de longen worden. Door dit proces wordt het steeds moeilijker om zuurstof op te nemen. Ook neemt het longvolume af. Dit leidt tot allerlei klachten waaronder vermoeidheid, kortademigheid, hoesten en verminderde energie. De vorming van fibrose is onherstelbaar, waardoor longfibrose een ongeneeslijke ziekte is. Hoe snel de ziekte verloopt is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn medicijnen die het proces kunnen afremmen, maar medicijnen kunnen de ziekte niet genezen.

In dit webinar gaan we in op het belang van nadenken over de toekomst (proactieve zorgplanning) bij deze ziekte: wat is voor u als patiƫnt en uw naasten nu belangrijk en wat is belangrijk als u steeds verder achteruit gaat? Welke klachten kunt u krijgen en hoe zijn die zo goed mogelijk te behandelen? Wat is er te doen aan benauwdheid? Hoe kijkt u naar de toekomst? Welke wensen heeft u? Praat u hierover met uw zorgverleners en uw naasten?

Meer informatie en inschrijven vind je hier

Contact en nieuwsbrief