Hulpmiddelen voor zorgverleners bij palliatieve zorg
- Type artikel
Bewustwording
Indien het antwoord op de surprise question - 'Zou u verbaasd zijn als deze patiënt in de komende twaalf maanden komt te overlijden?' - ontkennend is, dan wordt hiermee het stadium gemarkeerd waarin de situatie van de patiënt zich kan wijzigen door snelle achteruitgang. Het maken van goede afspraken en vooruitkijken wordt meer prioriteit. De surprise question is niet bedoeld als 'harde voorspeller' van het laatste levensjaar; het gaat er vooral om dat patiënten met behoefte aan palliatieve zorg tijdig worden herkend en dat zorgverleners en betrokkenen bij één patiënt zich er met elkaar van bewust zijn dat ze gaan anticiperen op de zorg die komen gaat (Kwaliteitskader Palliatieve Zorg).
Communicatie
- Er zijn diverse hulpmiddelen en trainingen over de palliatieve zorg online beschikbaar.
- Pharos biedt met de terugvraagmethode hulp in de communicatie met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en/of die laaggeletterd zijn.
- Ook biedt Pharos eenvoudige praatkaarten voor patiënten kanker.
Gezamenlijke besluitvorming
- Zakkaart met de vier stappen van samen beslissen
- E-learning SDM bij ongeneeslijke kanker
- Consultkaarten. Deze kaarten zijn ontwikkeld door de verschillende wetenschappelijke vereniging en de betreffende patiëntenvereniging. Er wordt ondersteuning geboden door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.
- Handreiking tijdig spreken over het levenseinde. Er is een versie voor artsen en patiënten.
Proactieve zorgplanning (ACP)
Bekijk de themapagina's over kwaliteit van leven en proactieve zorgplanning.