Proactieve zorgplanning (ACP) met betrekking tot het levenseinde (toolkit)
Hulpmiddel

Proactieve zorgplanning (ACP) met betrekking tot het levenseinde (toolkit)

  • Ontwikkelaar LAEGO
  • Soort Toolbox
  • Gebruiker Huisartsen, Kaderartsen, Praktijkondersteuners, Verpleegkundigen
  • Versie 2017
  • Doelgroep Volwassenen | Ouderen
  • Setting Thuis
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 30 december 2021

De toolkit Advance care planning is een hulpmiddel voor huisartsen, praktijkondersteuners en andere betrokken zorgverleners. Huisartsen of praktijkondersteuners zijn in een goede positie om proactieve zorgplanning (advance care planning) met kwetsbare ouderen te bespreken. Zij kennen de patiënt vaak langer. De toolkit biedt praktische informatie over het voeren van levenseindegesprekken, geeft een overzicht van de benodigde stappen en van de materialen die beschikbaar zijn om met kwetsbare ouderen te praten over behandelwensen in de laatste levensfase. De volgende zaken komen voor de zorgverlener aan bod: 

  1. Wat moet ik lezen? 
  2. Wat moet ik regelen? 
  3. Welke cursus moet ik volgen? 
  4. Hoe benader ik patiënten? 
  5. Welke informatie geef ik de patiënt? 
  6. Hoe leg ik het vast? 

De toolkit bevat tevens kant-en-klare formulieren en handleidingen waar de zorgverlener zelf mee aan de slag kan gaan. Bijlage vijf biedt handvatten die specifiek gericht zijn op de praktijkondersteuner. 

Inzet hulpmiddel

Proactieve zorgplanning is een proces waarbij de patiënt met zijn of haar behandelend arts wensen, doelen en voorkeuren voor zorg rond het levenseinde bespreekt en eventueel vastlegt, vooruitlopend op het moment dat de patiënt zelf niet meer in staat is om beslissingen te nemen. 

Huisartsen zijn in een goede positie om proactieve zorgplanning met kwetsbare ouderen te bespreken. Zij kennen de patiënt immers vaak al veel langer. Daarnaast blijkt dat het voeren van een gesprek in de thuissituatie een goede uitwerking heeft op de patiënt en de naasten. Huisartsen zijn bovendien in de gelegenheid om als dat nodig is bij herhaling de wensen van de patiënt bespreken.

 

Naar de toolkit


Licentie

Creative commons: cc by-nc-sa

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 30 december 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.