Praten over wensen (brochure)
Hulpmiddel

Praten over wensen (brochure)

  • Ontwikkelaar Netwerk Palliatieve zorg Zuidoost-Brabant en Netwerk Kwetsbare ouderen en dementie
  • Soort Brochure of folder
  • Gebruiker Basisarts, Geestelijk verzorgers, Huisartsen, Physician assistants, Praktijkondersteuners, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen, Verzorgenden
  • Versie 2022
  • Doelgroep Volwassenen | Ouderen
  • Setting Hospice, Thuis
Voor vragen, neem contact op met:
Regi van der Burgt Netwerk Palliatieve zorg Zuidoost-Brabant
Laatst geactualiseerd: 20 februari 2024

Proactieve zorgplanning (advance care planning) is een proces waarin de zorgverlener in meerdere gesprekken met de patiënt een goed beeld krijgt van wat voor deze persoon belangrijk is. Naast behandelwensen en -grenzen, zoals reanimeren, gaat het ook over niet medische onderwerpen, zoals plezier hebben, dingen doen die belangrijk zijn of zingeving. Dit worden levenswensen genoemd. Het praten over levenswensen met een patiënt in de palliatieve fase kan plaatsvinden als de patiënt thuis woont of in een hospice of instelling verblijft.  

De medisch behandelaar spreekt over behandelwensen en -grenzen. De levenswensen worden door de medisch behandelaar en/of de (wijk) verpleegkundige, casemanager, zorgtrajectbegeleider, praktijkondersteuner huisarts, geestelijk verzorger of verzorgende besproken. Het is belangrijk dat zorgverleners onderling afspreken wie wat aankaart of besproken heeft en elkaar op de hoogte houden. 

Inzet hulpmiddel

De brochure ondersteunt de zorgverlener in gesprekken met patiënten in de palliatieve fase bij het maken van realistische keuzes over zorg en behandeling die past bij de waarden, wensen, doelen en voorkeuren van de patiënt. Hierdoor vermindert het aantal ongewenste of niet noodzakelijke behandelingen.

Naar de brochure
 

Randvoorwaarden voor implementatie

Het hulpmiddel is direct inzetbaar.

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

Aanvullend materiaal

Meer informatie

Ga voor meer informatie over dit hulpmiddel naar de netwerksite Netwerk Palliatieve zorg Zuidoost Brabant.
 

Dit hulpmiddel is tot stand gekomen met subsidie uit het convenant VVT Transitie 2018-2021.

Voor vragen, neem contact op met:
Regi van der Burgt Netwerk Palliatieve zorg Zuidoost-Brabant
Laatst geactualiseerd: 20 februari 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.