Wit (speelfilm vanuit patiëntperspectief)
Onderwijsmateriaal

Wit (speelfilm vanuit patiëntperspectief)

  • Aanbieder Warner Bros Home Entertainment
  • Soort materiaal video en animatie
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 2001
  • Zorgverlener helpenden, huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen
Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 23 maart 2020

Wit is een speelfilm (95.00 minuten) gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Margaret Edson. De film Wit gaat over een professor in Engelse taal en literatuur, Vivian Bearing, die het lesgeven en haar leven perfect onder controle heeft. Totdat op een dag blijkt dat ze ovariumcarcinoom heeft. Vivian ondergaat een slopende, langgerekte en experimentele behandeling. Acht maanden lang moet ze de touwtjes uit handen geven. Ze is niet langer een lerares, maar een leerobject voor anderen.

De film laat zien hoe Vivian in deze periode reflecteert op haar emoties en reacties op de behandelingen en belangrijke gebeurtenissen in haar leven. Uiteindelijk ontdekt ze dat je het de slappe koord tussen leven en dood slechts met 'wit' (geestigheid, esprit) kunt bewandelen. In de film zien we ook haar behandelaars: Dokter Jason Posner, die alleen dokter wil zijn; verpleegster Susie Monahan, de enige in het ziekenhuis die echt zorgt voor Vivian en haar menselijke kant laat zien; en dokter Harvey Kelekian, de hoofdarts die gewoon resultaten wil, ongeacht wat ze zijn. 

Deze film is geschikt als uitgangspunt om studenten te laten reflecteren en/of bediscussiƫren over levenseinde en hun rol en houding daarbij.
 

Naar het materiaal
 

Verwant materiaal

 

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 23 maart 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!