Voltooid leven is een veel te rooskleurige term
Onderwijsmateriaal

Voltooid leven is een veel te rooskleurige term

  • Aanbieder Els van Wijngaarden (onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en docent ethiek aan Hogeschool Windesheim) en Carlo Leget (hoogleraar Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek
  • Soort materiaal tekstueel
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie mei 2015
  • Zorgverlener geestelijk verzorgers, helpenden, huisartsen, medisch specialisten, paramedici, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden
Contactpersoon Els van Wijngaarden Universiteit voor Humanistiek
Laatst geactualiseerd: 19 mei 2020

Artikel waarin gesteld wordt (op basis van onderzoek) dat de term 'voltooid leven' te rooskleurig is.
Uit onderzoek blijkt dat de term 'voltooid' leven de lading helemaal niet dekt. Die term is véél te rooskleurig en doet geen recht aan de onderliggende ervaring: voltooid heeft een montere ondertoon en suggereert een afgerond leven, maar zo wordt een veel rauwere, tragische werkelijkheid van teleurstellingen en angsten verdoezeld.

Het artikel is te gebruiken als algemene (basis) kennis over actuele maatschappelijke ontwikkelingen en discussies over palliatieve zorg (incl. beslissingen rond het levenseinde, euthanasie, voltooid leven). En ter voorbereiding op een groepsgesprek of Lagerhuisdiscussie.

 

Naar het materiaal

 

Verwant materiaal

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon Els van Wijngaarden Universiteit voor Humanistiek
Laatst geactualiseerd: 19 mei 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!