The fault in our stars (speelfilm vanuit patiëntperspectief)
Onderwijsmateriaal

The fault in our stars (speelfilm vanuit patiëntperspectief)

  • Aanbieder Fox entertainment
  • Soort materiaal video en animatie
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 2014
  • Zorgverlener geestelijk verzorgers, helpenden, huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen, verzorgenden
Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2020
Deze film (2.06 uur) vertelt het verhaal van de zestienjarige Hazel Grace Lancaster. Zij weet al van kinds af aan dat ze schildklierkanker heeft. Er is een periode geweest van volledig herstel, totdat bleek dat de kanker was uitgezaaid naar haar longen. Nu heeft ze een draagbare zuurstoftank nodig en haar kansen op genezing zijn vrijwel nihil.
 
Haar moeder denkt dat Hazel depressief is en legt druk op haar om praatgroepen bij te wonen. Hazel heeft hier geen behoefte aan, maar doet dit voor haar ouders. Ze leeft voornamelijk om haar ouders gelukkig te maken, en heeft zelf de hoop al opgegeven. Op de praatgroep komt ze Augustus Waters tegen. Augustus heeft een geamputeerd been ten gevolge van een osteosarcoom, welke op deze manier tijdig is behandeld. Hazel en Augustus bouwen een goede relatie op.
 
Later in de film wordt middels een PET-scan gezien dat de kanker bij Augustus is teruggekeerd en kwaadaardiger dan ooit tevoren. Het koppel besluit om elkaar door dik en dun te steunen. Augustus verslechtert met de dag en hij weet dat hij snel zal komen te overlijden. Augustus nodigt zijn beste vriend Isaac en Hazel uit naar zijn pre-begrafenis. In haar grafrede vertelt Hazel hoe veel ze van Augustus houdt en hun korte tijd samen nooit had willen inruilen. Augustus overlijdt acht dagen later. De film eindigt met de afscheidswoorden van Augustus in de brief; over het accepteren van zijn dood en zijn romantische gevoelens voor Hazel. 
 
Deze film kan gebruikt worden als aanleiding om met studenten in gesprek te gaan over de impact van ongeneeslijk ziek zijn bij jongeren, met thema’s als coping, zingeving en rouw.
 

Naar het materiaal
 

Verwant materiaal

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!