The bucket list (speelfilm vanuit patiëntperspectief)
Onderwijsmateriaal

The bucket list (speelfilm vanuit patiëntperspectief)

  • Aanbieder Warner Bros. Entertainment
  • Soort materiaal video en animatie
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 2007
  • Zorgverlener geestelijk verzorgers, helpenden, huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen, verzorgenden
Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2020

Deze film (97 min) vertelt het verhaal van de mannen, Edward Cole en Carter Chambers. Edward Cole is een rijke zakenman. Hij haalt veel voldoening uit zijn werk, maar heeft weinig sociale contacten. Hij was vier keer getrouwd, maar scheidde net zo vaak. Carter Chambers is automonteur. Hij was net geschiedenis gaan studeren toen zijn Virginia zwanger bleek, waarop hij zijn ambities liet varen en de verantwoordelijkheid nam voor zijn familie door een baan te gaan zoeken.

De mannen komen elkaar tegen wanneer ze op dezelfde kamer worden opgenomen in het ziekenhuis wanneer bij hen beiden kanker wordt geconstateerd. Edward en Carter leren elkaar wat kennen en krijgen tijdens gesprekken inzicht in elkaars denkbeelden, terwijl de medische staf ze aan het ene na het andere onderzoek onderwerpt. Op een dag krijgen ze beiden slecht nieuws: ze worden terminaal verklaard en hebben nog een half tot een heel jaar te leven. Carter gooit daarop moedeloos een papiertje weg dat Edward opraapt en leest. Het blijkt een bucketlist, een papiertje waarop Carter dingen noteerde die hij gedaan wilde hebben voordat hij zou sterven. Terwijl Carter het papiertje weggooide omdat hij zijn kansen om dingen waar te maken zag vervliegen met deze terminaalverklaring, ziet Cole juíst daarin de reden om nog zo veel mogelijk waar te maken in de weinige tijd die hen nog rest.

De twee terminale patiënten gaan hierna op pad om in sneltreintempo nog zo veel mogelijk wensen waar te maken. Daarbij voldoen ze niet alleen aan hun eigen individuele verlangens, maar gaan ze ook telkens mee in die van de ander, waardoor ze een beetje inzicht krijgen in elkaars kijk op het leven.

De film kan gebruikt worden als aanleiding om met studenten in gesprek te gaan over terminaal ziek zijn en omgaan met (naderende) dood, copingsstrategieën en zingeving en eventuele verschillen hiertussen. Het wensenboekje Netwerken Palliatieve Zorg Twente kan als goed ondersteunend materiaal hierbij zijn, waarbij studenten via een vast format hun eigen bucketlist kunnen opstellen.
 

Naar het materiaal
 

Verwant materiaal


Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!