Richtlijn Palliatieve zorg voor mensen met COPD
Onderwijsmateriaal

Richtlijn Palliatieve zorg voor mensen met COPD

  • Aanbieder Long Alliantie Nederland
  • Soort materiaal tekstueel
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 2011
  • Zorgverlener huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen
Contactpersoon IKNL werkgroep richtlijnen palliatieve zorg
Laatst geactualiseerd: 26 mei 2020

De richtlijn en samenvatting 'palliatieve zorg bij mensen met COPD' is geschreven door samenwerkingsverband longgeneeskunde. Aan bod komen de volgende aandachtspunten: Start van de palliatieve fase, angst, depressie, stemmingsproblemen, Opioïdgebruik bij dyspnoe, plaatsbepaling van zuurstofbehandeling, het effect van ademhalings- en ontspanningsoefeningen op de kwaliteit van leven en dyspnoe, comorbiditeit en de daarbij te verwachten problemen, organisatie en regie. 

In de richtlijn wordt veel aandacht besteed aan het patiëntenperspectief. De wensen van de patiënt zijn namelijk van groot belang voor het verdere behandelproces in deze fase van COPD. Zo kan de patiënt er voor kiezen om wel of niet een verdere behandeling te ondergaan zonder (blijvend) effect. De richtlijn biedt hiermee verschillende invalshoeken binnen de behandeling van palliatieve zorg voor mensen met COPD.
Reader (49 pagina's). De richtlijn is als achtergrondinformatie te gebruiken bij verdieping palliatieve zorg en COPD.
 

Naar het materiaal
 

Opmerkingen bij dit materiaal

Door: EPZ Onderwijscommissie op 2020-01-10 09:10:01
Enigszins verouderd materiaal dat er wel verzorgd en overzichtelijk uit ziet. Er is geen duidelijke definiëring van de palliatieve fase. Vaak wordt er in dit stuk de terminale fase mee bedoeld. Dit maakt het soms onduidelijk. Daarnaast mist het structureel meten van symptomen door bijv. een USD.

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs.

Contactpersoon IKNL werkgroep richtlijnen palliatieve zorg
Laatst geactualiseerd: 26 mei 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!