My sister's keeper (speelfilm vanuit patiëntperspectief)
Onderwijsmateriaal

My sister's keeper (speelfilm vanuit patiëntperspectief)

  • Aanbieder Warner Bros. Entertainment
  • Soort materiaal video en animatie
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 2009
  • Zorgverlener geestelijk verzorgers, huisartsen, medisch specialisten, paramedici, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden
  • Zorgvrager naasten, patiënten
Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2020

Deze film (109 min) is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jodi Picoult. 
My Sister’s Keeper vertelt het verhaal van familie Fitzgerald. Hun gelukkige gezinsleven verandert in een klap als hun dochter Kate wordt gediagnosticeerd met leukemie. Er zijn geen geschikte donoren voor Kate, zelfs haar ouders Brian en Sara zijn niet geschikt. Om Kate’s leven te redden, besluiten de ouders van Kate (Sara en Brain) om nog een kind te krijgen, Anna. Anna is eigenlijk een designer baby, die wordt gebruikt als reserve voor haar zus. Als Anna 11 jaar is, heeft ze al ontelbaar veel operaties, transfusies en injecties ondergaan om haar oudere zus Kate te helpen om tegen leukemie te vechten. Anna vraagt zich af hoe haar leven als een normaal mens zou zijn, zonder altijd vast te zitten aan haar zus Kate. Anna besluit uiteindelijk niet meer mee te werken en neemt zelfs een advocaat om medische emancipatie af te dwingen. Er volgt een rechtszaak die een wig drijft in het gezin, terwijl Kate steeds zieker wordt. Uiteindelijk wordt duidelijk dat Anna de juridische procedure is gestart omdat Kate zelf eigenlijk zo niet meer verder wil leven. 

In deze film wordt duidelijk wat de impact is van ongeneselijk ziek zijn op de gehele gezinssituatie. Zo zegt moeder Sara haar succesvolle baan als advocate op om zich volledig te kunnen richten op de overlevingsstrijd van haar dochter Kate. Echtgenoot Brian voelt zich vaak machteloos en passief tegenover zijn vastberaden vrouw. En hun enige zoon, Jesse, voelt zich bijna onzichtbaar ten opzichte van alle aandacht die naar zijn zusjes uitgaat. Anna, was geboren als donor voor haar zus Kate, en haar ouders zeggen dat ze daardoor juist nog meer van haar houden. En Kate heeft naast haar eigen ziekte ook de ‘normale’ puberproblemen. 

Deze film leent zich goed om studenten inzicht te geven van de impact van ongeneselijk ziek zijn, voor de patiënte en zijn/haar omgeving. Tevens kan de film gebruikt worden om discussie te gaan over morele en ethische vraagstukken, zoals euthanasie en stervenswens bij kinderen, moet alles wat kan/waar liggen de grenzen, het ‘creëren’ van een donor, en medische emancipatie. Bij de discussie over deze ethische kwesties kan er eveneens ingegaan worden op juridische kaders van wat mogelijk is.
 

Naar het materiaal
 

Verwant materiaal

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!