Moeders springen niet van flats- documentaire over uitzichtloos psychisch lijden en het euthanasiebeleid
Onderwijsmateriaal

Moeders springen niet van flats- documentaire over uitzichtloos psychisch lijden en het euthanasiebeleid

  • Aanbieder 2Doc
  • Soort materiaal video en animatie
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 2014
  • Zorgverlener geestelijk verzorgers, huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden
Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 14 april 2020

Documentaire (55:20 min) over de maatschappelijke gevolgen van een streng euthanasiebeleid bij psychiatrische patiƫnten en de taboes omtrent zelfdoding. Er wordt het verhaal verteld van de moeder van regisseur Elena Lindemans, die al gedurende lange tijd worstelt met een ondraaglijk psychisch lijden.

Zij vraagt daarom om euthanasie, maar haar verzoek wordt niet in behandeling genomen. Hierop pleegt zij zelfmoord door van een flat te springen. In de documentaire gaat Elena terug naar de wanhoopsdaad van haar eigen moeder. Ze denkt samen met haar familie terug aan het lijden van haar moeder en hoe de dag van haar zelfmoord verliep? Elena gaat ook in gesprek met de bewoners van deze flat: Hoe tekende die sprong het leven van deze mensen? Ze zoekt uit waarom haar huisarts, de psychiater noch de afdelingshoofd psychiatrie destijds haar moeder niet wilden helpen en vraagt hen of ze dit nu wel zouden doen met de wetenschap van nu.

Deze documentaire kan worden ingezet om studenten te laten reflecteren of met ze te bediscussiƫren over manieren van rouwverwerking, tentamen suicide, en de wetgeving omtrent euthanasie bij psychisch lijden.
 

Naar het materiaal
 

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 14 april 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!