Me before you (speelfilm vanuit patiëntperspectief)
Onderwijsmateriaal

Me before you (speelfilm vanuit patiëntperspectief)

  • Aanbieder Warner Bros. Movies
  • Soort materiaal video en animatie
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 2016
  • Zorgverlener geestelijk verzorgers, helpenden, huisartsen, medisch specialisten, paramedici, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden
Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2020

Hollywood speelfilm (110 min) over William Traynor, een succesvolle bankier en actieve man. Op een ochtend terwijl hij naar zijn werk loopt, wordt hij aangereden. Als gevolg is Will vanaf zijn nek verlamd en permanent aan een gemotoriseerde rolstoel gebonden. Will verandert door deze toestand van een levensgenieter in een cynisch en depressief persoon, omdat hij geen actief leven meer kan leiden. Zijn wens is daarom om zijn leven te beĆ«indigen. 

Een jonge laag opgeleide vrouw, Louisa Clark, wordt in dienst genomen om hem te verzorgen. Louisa komt erachter dat Will met zijn ouders heeft afgesproken dat hij over zes maanden wil inchecken bij Dignitas in Zwitserland voor hulp bij zelfdoding. Will weigert namelijk het leven te accepteren met een handicap die afhankelijkheid, pijn en lijden met zich meebrengt zonder enige hoop op herstel van zijn oude zelf. Lou neemt het dan op zich om van gedachten te veranderen. Ze organiseert verschillende reizen en avonturen om Will te laten zien dat het leven de moeite waard is, ondanks zijn handicap. Ondanks de mooie momenten die de twee beleven, is Will alsnog nog steeds van plan is om door te gaan met zijn geassisteerde zelfmoord. Hij wil dat ze een volledig leven leidt in plaats van 'een half leven' bij hem. Hij vraagt haar om hem te vergezellen naar Zwitserland om bij hem te zijn tijdens zijn laatste momenten. 

Deze film leent zich goed om studenten inzicht te geven van de impact van ongeneeslijk ziek zijn. ‘Me before you’ kan ingezet worden:

  • om met studenten de discussie aan te gaan over wat ondragelijk leiden is en de juridische kaders van euthanasie.
  • om het aspect van zingeving bij ongeneeslijk ziekte te bespreken.
     

Naar het materiaal
 

Verwant materiaal

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!