De Levenseindekliniek (video)
Onderwijsmateriaal

De Levenseindekliniek (video)

  • Aanbieder NTR (2Doc)
  • Soort materiaal achtergrondmateriaal, video of animatie
  • Versie 2016
  • Opleiding geneeskunde-master (7), geneeskundig specialist niveau 8 (basis PZ), geneeskundig specialist niveau 8+ (gevorderd PZ), physician assistant (7), vpk. specialist (7)
  • CanMEDs rol communicator | communiceren, samenwerkingspartner | samenwerken, zorgverlener | medisch handelen
  • Kosten nee
Contactpersoon
Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 9 december 2021

Documentaire van het Expertisecentrum Euthanasie (tot 4 september 2019 De Levenseindekliniek genaamd) van 56 minuten van Marcel Ouddeken en Hans Kema. Zij filmden anderhalf jaar patiĆ«nten en medewerkers. De kliniek wordt ingeschakeld door mensen met een actuele euthanasiewens. De documentaire brengt euthanasie direct in beeld. De documentaire heeft indertijd veel aandacht gehad in de media.

Een mogelijkheid om de documentaire te gebruiken is in een 'flipped classroom': studenten bekijken hierbij vooraf de documentaire. Vervolgens bespreken de studenten deze na in een kleine groep onder begeleiding van een docent.

Voor studenten in de beginfase van hun opleiding kan de discussie zich richten op bewustwording en het (h)erkennen van dilemma's. Later in de opleiding kan worden gereflecteerd op eigen opvattingen en gevolgen voor eigen handelen als arts, mogelijk in combinatie met het bespreken van de regelgeving rondom euthanasie.
 

Naar het materiaal
 

Licentie

Creative commons: by-nc-sa
 

Dit materiaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal (2020) en door de screeningscommissie Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) (2021) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing. 

Contactpersoon
Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 9 december 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.