Kom mij maar halen
Onderwijsmateriaal

Kom mij maar halen

  • Aanbieder reportageprogramma Koppen XL. Door: Phara de Aguirre.
  • Soort materiaal video en animatie
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 2013
  • Zorgverlener geestelijk verzorgers, huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen
  • Zorgvrager naasten
Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 9 december 2019

Een Vlaamse documentaire (34 minuten) die een goed beeld geeft voor een geneeskundestudent over hoe de laatste fase van een (jonge) palliatieve patiënt eruit kan zien. 

Centraal in de documentaire staat Bart Verbeeck die zestien jaar oud is wanneer hij botkanker krijgt. Hij wordt behandeld, maar twee jaar later is de tumor terug en volgen een nieuwe operatie en nog meer chemokuren. Nog eens twee jaar later, in oktober 2009, wordt Bart terminaal verklaard. Hoe lang hij nog zal leven weet hij niet, maar de tijd die hem nog rest, wil hij zinvol invullen met positieve dingen. Zo zamelt Bart nog geld in voor het kankeronderzoek.

Bart wordt in de laatste dagen van zijn leven met de camera gevolgd. Bart wil geen euthanasie, maar kiest voor palliatieve sedatie. Er wordt niet veel informatie gegeven over de achtergrond van Bart en wat hij precies heeft doorgemaakt, maar vooral het emotionele aspect van de laatste levenfase voor patient en naasten wordt belicht waardoor 'de mens achter de patiënt' in beeld komt. Ook het perspectief van de artsl en verpleegkundige komt in de documentaire naar voren. Daarnaast wordt getoond hoe het voor familie is om met een naderend afscheid om te gaan.
 

Naar het materiaal
 

Opmerkingen bij dit materiaal

Door: EPZ Onderwijscommissie op 2020-04-01 11:31:06
Mooie documentaire, heel indringend, echt en authentiek! Er moet echter wel bij vermeld worden wat de indicatie is voor palliatieve sedatie, wat niet wordt gezegd in de documentaire. Dus een aanrader om dat te bespreken met studenten, zodat er geen beeld ontstaat dat je kan kiezen voor palliatieve sedatie.

 

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 9 december 2019
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!