Kiss and cry (speelfilm vanuit patiëntperspectief)
Onderwijsmateriaal

Kiss and cry (speelfilm vanuit patiëntperspectief)

  • Aanbieder Quiver, Mythic Productions Inc
  • Soort materiaal video en animatie
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 2017
  • Zorgverlener geestelijk verzorgers, helpenden, huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen, verzorgenden
Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2020

Deze Hollywoodfilm (95 min) is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Carley Allison. Carley is een opkomende en veelbelovende kunstschaatster. Op 17-jarige leeftijd krijgt zij progressieve last van hoesten en benauwdheidsklachten. Zij wordt naar aanleiding hiervan tweemaal foutief gediagnosticeerd, eerst met astma en daarna melanoom op trachea. Uiteindelijk blijkt het een zeer zeldzame vorm van kanker, tracheasacroom, te zijn.

Deze film neemt de kijker mee vanaf de klacht, via diagnostische proces, tot aan de behandeling (tracheastomie, chemotherapie) met al zijn bijwerkingen. De nadruk van deze film ligt met name op de impact van de ziekte en alle emoties en gedachten die gedurende het gehele proces van diagnostiek en behandeling op komen bij de patiënt. Er wordt ook ingegaan op de emoties en gedachten van de verpleegster die haar telkens voorziet van de chemokuren. Deze film besteedt tevens veel aandacht aan het copingsmechanisme is van hoofdpersoon, Carley.

Deze film kan gebruikt worden als aanleiding om met studenten in gesprek te gaan over terminaal ziek zijn en omgaan met de (naderende) dood bij jongeren, copingsstrategieën en zingeving.
 

Naar het materiaal
 

Verwant materiaal


Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!