Herkennen en behandeling van depressie in de palliatieve fase (artikel)
Onderwijsmateriaal

Herkennen en behandeling van depressie in de palliatieve fase (artikel)

  • Aanbieder Marijse Koelewijn, Pieter Dijksterhuis, Bernardina Wanrooij
  • Soort materiaal achtergrondmateriaal
  • Versie 2005
  • Opleiding bachelor geneeskunde niveau 6, basisarts niveau 7, geneeskunde-master (7), geneeskundig specialist niveau 8 (basis PZ), geneeskundig specialist niveau 8+ (gevorderd PZ), hbo maatschappelijk werk en dienstverlening, hbo verpleegkundige niveau 6, mbo verpleegkundige niveau 4, physician assistant (7), post-hbo palliatieve zorg (6), vpk. specialist (7)
  • CanMEDs rol reflectieve EBP professional | kennis en wetenschap, zorgverlener | medisch handelen
  • Kosten nee
Contactpersoon
Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 21 december 2021

Artikel uit Huisarts en Wetenschap (2005) waarin wordt ingegaan op de vraag waarom depressie vaak niet herkend wordt in de palliatieve fase van levensbedreigende ziekten. Aan de orde komen de mogelijke verklaringen hiervoor en de predisponerende factoren voor depressie bij deze groep patiĆ«nten. Bij de bespreking van de diagnostiek worden de problemen die zouden kunnen optreden bij het toepassen van de DSM-IV-criteria in deze fase belicht. Naast antidepressiva komen bij de behandeling ook psychostimulantia in aanmerking. Voor psychologische begeleiding kunnen huisartsen, behalve op de gebruikelijke professionals, ook een beroep doen op hulpverleners die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van patiĆ«nten in de palliatieve fase.
 

Naar het materiaal
 

Licentie

Creative commons: by-nc-sa

Dit materiaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal (2020) en door de screeningscommissie Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) (2021) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing. 

Contactpersoon
Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 21 december 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.