Oproep: onderzoek ervaringen werk bij patiënten met kanker
Nieuws11 maart 2021
Nieuws

Oproep: onderzoek ervaringen werk bij patiënten met kanker

Nieuws 11 maart 2021

In Nederland wordt bij ongeveer 21.000 mensen per jaar uitgezaaide kanker vastgesteld. Ongeveer de helft van deze mensen bevindt zich nog in de werkzame leeftijd. Door medische ontwikkelingen leven veel van deze patiënten langer met uitgezaaide kanker. Dat brengt vragen met zich mee over de invulling en zingeving van het leven. Werk is daar een voorbeeld van. Werk is voor veel mensen belangrijk voor hun kwaliteit van leven. Werk geeft bijvoorbeeld financiële zekerheid, maar ook ritme en betekenis aan het leven.

Op dit moment is er weinig bekend over de ervaringen die patiënten met gevorderde kanker hebben met terugkeer naar werk en/of aan het werk blijven. Ook is er weinig bekend over de betekenis die werk voor hun heeft. Dit onderzoek is een eerste stap om meer te weten te komen over de ervaringen van patiënten met gevorderde kanker op het gebied van werk.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit een eenmalig interview met patiënten met gevorderde kanker naar de betekenis van werk en hun ervaring met terugkeren naar werk en/of werkbehoud. Ook stakeholders, zoals bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsgeneeskundigen, worden geïnterviewd. Het doel van het onderzoek is inzicht krijgen in de betekenis van werk voor patiënten met gevorderde kanker en de ervaringen die zij hebben met het werkbehoud en/of terugkeer naar werk. Tevens is het doel van dit onderzoek inzicht krijgen in ervaringen die stakeholders hebben met terugkeer naar werk en/of werkbehoud van deze patiëntengroep en welke belemmerende en faciliterende factoren zij daarin ervaren.

Meedoen aan onderzoek

Het onderzoeksteam is op zoek naar patiënten die ervaringen willen delen. Hiervoor zijn ze op zoek naar een patiënt met gevorderde kanker die:

  • Momenteel een gevorderde vorm van kanker heeft en niet meer te genezen is.
  • Momenteel in de werkzame leeftijd is (18 – 65 jaar).
  • Een arbeidsovereenkomst had ten tijde van de diagnose. 
  • Gedurende het jaar voorafgaand aan diagnose betaald werk deed.
  • Momenteel weer aan het werk is in loondienst, of (deels) met ziekteverlof of (deels) een arbeidsongeschiktheidsuitkering / werkloosheidsuitkering ontvangt.
  • De intentie heeft om terug te keren naar betaald werk.

Patiënten kunnen zich aanmelden door contact op te nemen met Donna Beerda via het contactblok op deze pagina.
 

Contactpersoon Donna Beerda IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 11 maart 2021
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!