Oproep Oncokompas onderzoek onder partners

Nieuwsbericht | 1 juli 2020

Oncokompas is een online zelfmanagement applicatie voor mensen met kanker en hun partners. Het geeft praktische informatie, inzicht, steun en advies. De applicatie is ontwikkeld door de sectie Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met zorgrpofessionals en ervaringsdeskundigen. De VU doet nu onderzoek naar de effectiviteit van Oncokompas. Het doel van Oncokompas is om partners te ondersteunen en te adviseren op de momenten dat zij hier behoefte aan hebben. Voor het onderzoek wil men in totaal 136 partners includeren. Inmiddels zijn er 45 partners geïncludeerd. De onderzoekers roepen zorgverleners op naasten van kankerpatiënten te attenderen op de Oncokompas tool en dit onderzoek.

Wat is het doel Oncokompas?

In eerste instantie is Oncokompas ontwikkeld voor mensen die in opzet curatief worden of zijn behandeld. Daarna is Oncokompas inhoudelijk doorontwikkeld voor mensen met een ongeneeslijke vorm van kanker en hun partners. Oncokompas voor partners is bedoeld om de zorglast onder partners te verkleinen en hen ondersteuning te bieden om hun eigen welbevinden te verbeteren. 

Opzet van de studie

Deelnemers aan de studie worden gerandomiseerd in twee groepen. Groep 1 krijgt direct toegang tot Oncokompas en groep 2 na 3 maanden (na het invullen van de laatste vragenlijst). Aan beide groepen wordt 3 keer gevraagd om een vragenlijst in te vullen; bij baseline, twee weken na randomisatie en na 3 maanden follow-up. Deelnemers aan het onderzoek worden gevraagd om 3 online vragenlijsten in te vullen, verspreid over 3 maanden. Per keer kost het ongeveer 30-45 minuten om de vragenlijst in te vullen. De deelnemers kunnen Oncokompas thuis gebruiken, op een moment dat het ze uitkomt.

Meer informatie en deelname

Geïnteresseerden voor deelname aan dit onderzoek kunnen kijken op de website van Oncokompas of contact opnemen met Anouk Schuit via het contactblok op deze pagina.

Bron: Oncokompas

Wij vinden kennis belangrijk Draag bij aan de verbetering van dit platform en deel hier jouw kennis, tips en tools! Of geef je op voor de PZNL-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws op het gebied van palliatieve zorg.