Knelpuntenenquête hik, jeuk en zweten

Nieuwsbericht | 13 oktober 2020

Van de patiënten met kanker in de palliatieve fase heeft 7% last van (chronische) hik, 10% van jeuk en 14%-28% van overmatig zweten. Chronische hik, jeuk en overmatig zweten kunnen een enorme impact hebben op een patiënt en diens naasten. Hik kan leiden tot eetproblemen, dehydratie, refluxoesofagitis, slaapproblemen, uitputting en depressie. Jeuk wordt soms als erger dan pijn ervaren en zweten kan de nachtrust verstoren en leiden tot gevoelens van schaamte.

Herziening huidige richtlijnen

De afgelopen jaren is de kennis over deze onderwerpen toegenomen. Daarom worden de huidige versies van de richtlijnen ‘Hik’ (2009), ‘Jeuk’ (2010) en ‘Zweten’ (2008) herzien. Dit zal gebeuren in één parallel traject. De werkgroep die verantwoordelijk is voor de herziening van de drie richtlijnen bestaat uit verpleegkundigen, huisartsen, dermatologen, mdl-artsen en een apotheker en staat onder voorzitterschap van internist-oncoloog dr. Alexander de Graeff. IKNL verzorgt de procesbegeleiding.

Om de herziene richtlijnen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk wordt zorgverleners gevraagd welke knelpunten zij in de praktijk rondom de zorg voor patiënten die last hebben van hik, jeuk of zweten ervaren. De belangrijkste knelpunten worden in de richtlijnen uitgewerkt.

Knelpuntenenquête

Om de knelpunten te verzamelen vraagt de werkgroep zorgverleners deze knelpuntenenquête in te vullen. De richtlijnwerkgroep heeft al enkele knelpunten geïnventariseerd. Met deze enquête wordt gevraagd deze knelpunten te prioriteren. Daarnaast kunnen andere knelpunten rondom hik, jeuk en/of zweten bij patiënten in de palliatieve fase aan worden gegeven. Het is mogelijk de knelpunten per onderwerp aan te geven en een onderwerp over te slaan.

De knelpuntenenquête is in te vullen tot uiterlijk 30 oktober aanstaande. Het invullen duurt maximaal 10 minuten. Het is mogelijk om de resultaten van de enquête in een factsheet ontvangen. Indien je deze wenst te ontvangen kun je dit aan het einde van de enquête aangeven.

Wij vinden kennis belangrijk Draag bij aan de verbetering van dit platform en deel hier jouw kennis, tips en tools! Of geef je op voor de PZNL-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws op het gebied van palliatieve zorg.