Steunpunt Mantelzorg

Mantelzorg

Er komt vaak heel wat terecht op de schouders van mantelzorgers, zeker ook tijdens de palliatieve en terminale levensfase van een naaste of dierbare. Het is daarom goed om te weten dat er in Salland vier mantelzorgpunten zijn die kunnen worden betrokken voor de naaste(n) van een palliatief patiĆ«nt.

Mantelzorgpunten kunnen bijvoorbeeld een zorgvrijwilliger inzetten en ondersteunen bij gesprekken met de gemeente of bij de formele zorg. Zij bieden een luisterend oor; hulp, informatie en advies over een ziekte of beperking en het organiseren van zorg en hulpverlining; geven trainingen en cursussen en brengen de naasten - indien gewenst - ook in contact met andere mantelzorgers. Zo is er ook oog voor hoe de mantelzorger zijn eigen grenzen kan bewaken en zijn of haar eigen leven kan combineren zonder zichzelf voorbij te lopen.

Ondersteuning op maat

De mantelzorgpunten bieden ondersteuning op maat. Zij kijken naar de individuele situatie van elke mantelzorger en sluiten daar hun begeleiding op aan. Door het op maat ondersteunen van mantelzorgers willen zij ervoor zorgen dat mantelzorgers op hun eigen wijze kunnen zorgen voor hun naaste, hier voldoening uit halen en dit vol kunnen blijven houden. Het mantzorgpunt maakt de verbinding tussen formele en informele zorg.

Mantelzorgpunten in Salland

Mantelzorgondersteuning (Deventer, Raalte)

Evenmens (Olst/Wijhe en Rijssen/Holten)

Mens en Welzijn (Voorst)

Mantelzorghulp (Rijssen)

Contact