Ervaringen van een huisarts met longkanker

Nieuws Netwerk Oost-Veluwe 07 februari 2022

Huisarts Mirjam Willemsen uit Maastricht kreeg vijf jaar geleden longkanker. Sindsdien zet ze palliatieve zorg op de kaart. In maart hoorde ze dat ze uitzaaiingen heeft. Doordat ze zich met haar eigen advance care planning moet bezighouden, hebben haar tips een extra waarde. Lees hier het hele artikel in Medisch Contact. (of als pdf)

Ze werkte mee aan een protocol voor advance care planning. De patiënt krijgt daarin een gesprek over het behandeltraject bij de oncoloog, maar hoeft niet meteen te beslissen. De specialist belt na het gesprek de huisarts en vertelt welke opties zijn besproken. De huisarts begeleidt de patiënt bij de keuze voor een behandeling. Willemsen: ‘Wij kennen als huisarts die patiënt veel beter dan de specialist. In het ziekenhuis stemmen mensen al snel in met behandeling. Maar als wij met hen doorpraten zeggen ze soms: “Ik wil het eigenlijk niet. Mijn man zat erbij en toen heb ik maar ingestemd. Maar nu ik erover nadenk, wil ik liever nog een halfjaar goed leven, dan driekwart jaar lang ziek zijn.”

Zes voorbeelden van goede vragen

Tijdens de bijeenkomst op 21 november in Zwolle  ‘De dokter en de dood’ gaf Mirjam Willemsen  zes voorbeelden van goede vragen. Dit zijn:

  1. Wat weet u van uw ziekte en de toekomstverwachtingen?
  2. Waar bent u bang voor enwaar hoopt u op?
  3. Wat zijn uw doelen?- wat wilt u nog kunnen doen?
  4. Hoeveel last/lijden wilt u verdragen om die doelen te bereiken?
  5. Hoe ziet een goede dag er voor u uit?
  6. Hoe zien uw naasten de toekomst?