Webinars palliatieve zorg (Carend) 2 juni / 31 december 2023 Carend staat voor Care at the end of life. Sander de Hosson en Sabine Netters hebben de ambitie om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de palliatieve zorg in Nederland. Dat doen ze door het bijna wekelijks organiseren van diverse webinars over palliatieve zorg.
Inloopmiddag Hospice Apeldoorn 8 oktober 2022 Altijd al een kijkje willen nemen in een hospice?   Kom dan op zaterdag 8 oktober a.s. naar Hospice Apeldoorn, Polkastraat 5.  Op de internationale dag van de palliatieve zorg wordt hier een inloopmiddag georganiseerd. Iedereen is van harte welkom!  Tijdens de inloopmiddag worden de bezoekers ontvangen met een kop thee of koffie. Medewerkers vertellen tijdens een rondleiding over de dagelijkse gang van zaken in ons huis en beantwoorden graag uw vragen. Meer informatie Aanmelden is niet nodig en de toegang is vrij. Mensen die overwegen om als vrijwilliger bij de hospice aan de slag te gaan zijn natuurlijk ook van harte welkom. Meer informatie is te vinden op de website: www.hospiceapeldoorn.nl
Kick-off palliatieve zorg COPD (symposium) 12 oktober 2022 Op 12 oktober geeft het symposium ‘Adembenemende zorg in de palliatieve fase’ het startschot voor palliatieve zorg aan COPD-patiënten binnen het netwerk. COPD - chronic obstructive pulmonary disease - is een vaak voorkomende ziekte die gekenmerkt wordt door aanhoudende klachten van de luchtwegen en luchtwegvernauwing. Het is een ongeneeslijke en potentieel levensbedreigende ziekte en in Nederland is COPD de zesde oorzaak van sterfte. Ondanks de hoge ziektelast en de lage kwaliteit van leven, wordt palliatieve zorg bij patiënten met gevorderde COPD later ingezet dan bij mensen met longkanker, terwijl de patiëntengroep zeker niet minder klachten of problemen ervaart. In Gelre ziekenhuizen wordt nu gestart met vroegtijdige markering van de palliatieve COPD-patiënt. Een positieve score op de Propal-COPD tool is het startsein om na te (gaan) denken over palliatieve zorg en proactieve zorgplanning. Symposium Tijdens het symposium op 12 oktober delen zeven inspirerende sprekers hun visie op en hun ervaring met de zorg voor COPD-patiënten in de palliatieve fase. Het symposium vindt plaats in het auditorium van Gelre ziekenhuizen.
Vermoeidheid bij Kanker 1 november 2022 Op dinsdag 1 november 2022 organiseert het oncologie netwerk Apeldoorn en omstreken een bijeenkomst met het thema vermoeidheid bij Kanker.
Cafe Doodgewoon: Praat voordat je gaat. Het vervolg 22 november 2022 Dinsdagavond 22 november is Leonie Vogels opnieuw onze gastspreker. Deze avond is het vervolg op 'Praat voordat je gaat' uit mei 2021. Praten over jouw wensen in de laatste levensfase is niet eenvoudig als je nog niet ziek bent. Waarom zou je dat doen? Heb je er weleens over nagedacht? En weet je al wat je zou willen? In de palliatieve zorg is het steeds gebruikelijker dat patiënten meedenken in hun zorgproces. Het is goed om ook als je nog niet ziek bent al na te denken en te spreken over jouw eventuele wensen voor de toekomst. We zijn niet zo vertrouwd met het bespreken van dit onderwerp, terwijl het belangrijk is om je voor te bereiden zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ervaring leert dat gesprekken hierover betekenisvolle gesprekken zijn.