Online scholing over bekende en minder bekende bijwerkingen van opioïden

  • Datum 09-02-2022
  • Tijd 20.00-21.30 uur
  • Locatie Online via Teams
  • Doelgroep Verpleegkundigen niveau 4 en 5 met ervaring met palliatieve / terminale zorg
  • Kosten Gratis

Het Consortium Palliatieve zorg organiseert op woensdag 9 februari 2022 een online scholing voor verpleegkundigen over bekende en minder bekende bijwerkingen van opioïden in de pijnbestrijding bij palliatieve patiënten.

Pijn is één van de meest voorkomende problemen in de palliatieve fase en heeft grote invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt. Voor de naasten is het vaak moeilijk om aan te zien dat hun dierbare pijn heeft. In de palliatieve fase wordt veel gebruik gemaakt van opioïden om pijn te stillen. Opioïden zijn zeer sterke pijnstillers die alleen bij hevige pijn worden gebruikt. Er zijn verschillende soorten opioïden zoals morfine, oxycodon, fentanyl, methadon en buprenorfine.

Het gebruik van opioïden is de laatste jaren flink toegenomen. Zodra een patiënt in de palliatieve fase start met opioïden kan hij/zij last krijgen van bijwerkingen. De meeste bijwerkingen gaan na een paar dagen tot weken vanzelf over. Wanneer de dosis verhoogd worden, komen deze bijwerkingen weer tijdelijk terug. Ook deze gaan weer over. Sommige bijwerkingen ontstaan gedurende het gebruik van opioïden. De belangrijkste bijwerkingen zijn obstipatie, sufheid, misselijkheid en braken. Maar er zijn ook andere bijwerkingen van opioïden. In deze scholing gaan we het hebben over de bijwerkingen van opioïden. Welke kunnen ontstaan en wat kun je hieraan doen?

Tijd:                20.00-21.30 uur 
Locatie:         Via Teams
Doelgroep:    Verpleegkundigen niveau 4 en 5 met ervaring met palliatieve / terminale zorg
Kosten:           Gratis
Docenten:      Ruben van Coevorden en Margriet Wieles
Accreditatie:  Accreditatie is aangevraagd voor verpleegkundigen

Aanmelden:   Meld je aan via het inschrijfformulier.

Contact en aanmelden nieuwsbrief