Online bijeenkomst Palliatieve zorg voor gezinnen

  • Datum 31-01-2022
  • Locatie Via Zoom
  • Doelgroep Hulpverleners die betrokken zijn bij palliatieve zorg voor gezinnen

De samenwerkende netwerken van het consortium palliatieve zorg Noord-Holland en Flevoland en het Netwerk Integrale Kindzorg organiseren op dinsdag 9 november een afsluitende bijeenkomst over palliatieve zorg voor gezinnen. In eerdere bijeenkomsten stonden achtereenvolgens zieke kinderen en de kinderen van zieke ouders centraal. Dit keer staan we stil bij de broers en zussen van zieke kinderen: de brussen. Ook kijken we vooruit naar de verdere samenwerking in de palliatieve zorg voor gezinnen in de regio.

Anjet van Dijken

Broers en zussen van kinderen met een beperking of ziekte zijn overal te vinden: bij de zorg thuis, het kinderdagverblijf, het ouderinitiatief, of waar de broer of zus woont. Ze behoren tot de sociale context van het kind met de beperking en zijn van invloed op het welzijn en de ontwikkeling van hun broer of zus. Maar hoe ervaren zij dat? Onderzoek laat zien dat er 9 onderwerpen zijn die de ’Sibling Quality of Life’ - welzijn van brussen - verhogen als je daar eens naar vraagt. Probleem: Brussen zijn liever onzichtbaar en praten er liever niet over. Hoe ga je het contact aan? Wat zijn de do’s en dont’s? Maar ook: wat zeggen onderzoeken over de impact op brussen van een aandoening. Met deze presentatie licht Anjet van Dijken een tipje van de sluier van het hoofd en hart van brussen.

Journalist en auteur Anjet van Dijken (1976) groeide op met haar drie jaar oudere broer met een visuele en verstandelijke handicap. Vanuit een eigen gemis schreef zij de eerste ‘brussenboeken’ en brussen-onderzoek met het NJI (2015). Op dit moment ontwikkelt zij de eerste serious game voor brusjes tussen 6 en 9 jaar om gedachten en gevoelens te herkennen, zodat ze weten: ik ben niet de enige!

Praktische gegevens:

Datum: Dinsdag 9 november 2021 Tijdstip: 19.30 – 21.00 uur

Locatie: Via zoom

Deelname: Gratis

Doelgroep: Hulpverleners die betrokken zijn bij palliatieve zorg voor gezinnen

Aanmelden: Via de website van het Netwerk palliatieve zorg Midden- & Zuid- Kennemerland en Amstelland & Meerlanden

Na aanmelding ontvang je in de week voorafgaand aan de bijeenkomst de link voor deelname. Meer informatie: Voor meer informatie kun je contact opnemen met Andrea van der Veen, netwerkcoördinator Midden-& Zuid-Kennemerland en Amstelland & Meerlanden (a.vanderveen@vbzkam.nl).

Nieuwsbrief en contact