In the spotlight Judith Rutten

Nieuws Netwerk Gooi en Vechtstreek 06 mei 2021

Een interview met een collega uit het netwerk

Voor het aprilnummer van de nieuwsbrief interviewden wij Judith Rutten, werkzaam bij Viore.

Wat zijn jouw werkzaamheden bij Viore? 

Ik ben programma-coördinator bij Viore. Viore is het centrum voor iedereen die leeft met kanker. Je vindt ons centrum op de Oosterengweg 44 in Hilversum. We zijn er niet alleen voor mensen uit Hilversum, onze bezoekers komen uit de hele regio. Op alle werkdagen kunnen ze terecht voor een kop koffie en een luisterend oor, maar ook voor deelname aan een van de vele activiteiten die we organiseren. Het organiseren van die activiteiten is een van mijn verantwoordelijkheden.

Aan Viore zijn zo’n 70 vrijwilligers verbonden. Het grootste deel van hen is gastvrouw of gastheer, zij ontvangen iedereen die bij ons binnenloopt. Daarnaast is er ook een groep van vrijwilligers met een relevante professionele achtergrond. Zij voeren individuele gesprekken met bezoekers over uiteenlopende thema’s, zoals kanker in het gezin, omgaan met verlies, levensbeschouwelijke thema’s, etc.

Wat is jullie rol in het netwerk?

Het netwerk maakt regelmatig gebruik van onze ruimtes voor cursussen en voor overleg. Zo creëren we samen een mooie gelegenheid voor cursisten om kennis te maken met het inloopcentrum. Voor netwerkleden is het interessant om te weten dat er eens per jaar bij ons een groep start voor mensen voor wie genezing niet meer mogelijk is, en twee keer per jaar een groep voor nabestaanden.

Wat is jouw passie voor palliatieve zorg?

Het initiatief voor de oprichting van Viore lag bij een groep mensen die nauw verbonden waren aan hospice Kajan. Zij hadden kennis gemaakt met de zogenaamde ‘Maggie centers’ in Engeland, en wilden zoiets ook hier in Hilversum realiseren. De Maggie centers zijn gastvrije huiskamers waar je gemakkelijk binnenloopt, en waar altijd iemand voor je klaar staat. Viore is in feite ook zo’n huiskamer, een warme plek waar (ex-)patiënten, maar ook naasten en nabestaanden van harte welkom zijn.

Welke ontwikkelingen zie je in de palliatieve zorg die jou inspireren?

Wat ik om me heen hoor is dat de zorg voor mensen in de  laatste levensfase steeds meer op maat wordt aangeboden, een mooie ontwikkeling. En inspiratie krijg ik van iemand als Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Zijn columns en zijn boek ‘Slotcouplet’ hebben op mij een grote indruk gemaakt.

Wat zou je graag willen veranderen of verbeteren binnen onze regio?

Er is in de palliatieve zorg vast ook gerichte aandacht voor de naasten van mensen in de laatste levensfase. Dat is zo belangrijk! In ieder geval is Viore er nadrukkelijk ook voor hen. Als iemand de diagnose kanker krijgt, of een andere levensbedreigende ziekte, dan zet dat óók het leven van de naasten op zijn kop.

Contact en Nieuwsbrief
Neem contact met ons op of meld je aan voor nieuwsbrief