Training Gespreksvoering over het levenseinde

 • Datum 08-09-2022
 • Locatie via Zoom
 • Doelgroep zorgprofessionals Friesland

Extra sessie in 2023:

 • 23 en 30 oktober en 6 november 2023 (maandagen)
  (VOL!)

Waarom deze training?170497202_3882247875201388_7285392258689907152_n.jpg

Gesprekken over het levenseinde zijn belangrijk voor mensen die ziek of kwetsbaar zijn. Het is aan de zorgverlener om dat gesprek aan te gaan. Waarom? Omdat het helpt een beter beeld te krijgen over wat de mens wel of niet belangrijk vindt in de laatste jaren van het leven. En welke wensen en beperkingen hij daarbij heeft. Dan gaat het zowel om onderwerpen als reanimeren, wel of niet behandelen en de euthanasie vraag als ook om de vraag wat maakt voor mij het leven de moeite waard. Dus praten over het leven en de eindigheid van het leven helpt mensen om in het hier en nu beter in het leven te staan. Als zorgverlener kun je daarnaast ook een brug bouwen tussen partners en/of kinderen die anders met de dood, de eindigheid om gaan, dan de kwetsbare mens, zodat families hierover in contact zijn met elkaar. En om uiteindelijk gezamenlijk, cliënt en zorgverlener, tot besluiten te komen over de zorg.

Herken jij je hierin?

 • "Ik heb het spel 'De dood uit de pot' gespeeld en zie nu het belang van alle vragen. Ik wil het wel, maar hoe begin ik er nu over?"
 • "Ik wil graag het Wensenboekje onder de aandacht brengen, maar ik wil ze niks opdringen. Volgens mij staan ze er niet voor open. Ik durf het eigenlijk niet."
 • "Mijn cliënt van 101 in het verpleeghuis vindt het te confronterend als ik erover begin, dus ik doe het dan maar niet."
 • "Ik vind het wel belangrijk, maar ik kan mijn collega's er niet van overtuigen."

Dan is deze training een goede keus!

Inhoud

De training bestaat uit 3 online sessies. Sessie 1 duurt 1 uur (19.30 - 20.30 uur), sessies 2 en 3 duren 1,5 uur (19.30 - 21.00 uur). Daarbij staat het oefenen in de gesprekken centraal. In sessie 2 en 3 samen met een acteur. Er wordt gewerkt met break-outrooms, waarna de gesprekken plenair worden bekeken en beluisterd.
Naast het oefenen komt ook theorie aan bod:

 • Wanneer je het gesprek aan kunt gaan bij mensen met bijvoorbeeld hartfalen, oncologische aandoeningen, neurologische aandoeningen, dementie etc.
 • Waar het gesprek over zou moeten gaan. Naast een behandelwensenformulier mag het ook gaan over bijvoorbeeld waar iemand wil sterven. Of de vraag of iemand nog iets wil afronden of nalaten.
 • Hoe kom je in gesprek als de cliënt het er liever niet over heeft?
 • Hoe kom je in gesprek als de cliënt aangeeft alles al te hebben geregeld?
 • Hoe krijg je zicht op het juiste moment om het gesprek aan te gaan?

Opbrengst

 • Je hebt na de training meer handvatten om het gesprek over het levenseinde aan te gaan bij verschillende cliënten.
 • Je weet beter wanneer je het gesprek aan kunt gaan en hoe je dat kunt doen bij de verschillende mensen die je in je werk tegenkomt.
 • Je weet welke onderwerpen in een gesprek aan bod zouden kunnen/moeten komen.

Benodigde kennis

Landelijke leidraad ACP en Pilots Proactieve Zorgplanning op de Friese werkvloer.

Benodigdheden

De deelnemer beschikt over een laptop/pc met video en geluid en een goede, liefst vaste, internetverbinding.

Trainer

De Zoomsessies van Stichting STEM worden gegeven door Jaqueline Tijhaar van Tijhaarcoaching en Liesbeth van Reek van Van Reek Training.

Accreditatie

De training is geaccrediteerd voor verpleegkundigen (V&VN) en voor praktijkondersteuners (NVvPO).

Kosten

Vooralsnog worden de trainingen gratis aangeboden.

Aantal deelnemers

Minimaal 8 en maximaal 20 per sessie van 3 avonden.
Wil je als team binnen je organisatie deze training volgen? Zorg dan in ieder geval voor minimaal 8 en maximaal 20 deelnemers en neem contact op via info@npzf.nl. We kijken dan samen met de docenten naar geschikte data.

Aanmelden

Je kunt je via onderstaand formulier aanmelden voor de training. Ben je werkgever, manager of coördinator en wil je een groep (van minimaal 8 deelnemers) aanmelden, dan kan dat ook. Kies hiervoor de juiste opties in het formulier.

Als je toch niet aanwezig kunt zijn op de door jouw gekozen data: meld je tijdig af, zodat iemand anders een plek kan krijgen.

In verband met werkzaamheden aan de website kan het zijn dat onderstaand formulier niet getoond wordt. We verzoeken je het op een later tijdstip nog eens te proberen. Onze excuses voor het ongemak.


Contact