SIRE start campagne over het praten over de dood

Nieuws Netwerk Palliatieve Zorg Dordrecht, Gorinchem en omstreken  08 februari 2022

De SIRE-campagne over de dood (‘Praat erover. Niet eroverheen’) gaat vandaag van start. Via radio- en tv-spotjes, advertenties in kranten en posters in bushokjes worden burgers opgeroepen de dood niet meer zo vaak dood te zwijgen.

SIRE heeft voorafgaand aan de campagne onderzoek gedaan naar de mate waarin mensen wel of niet over de dood praten. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft daarin aan niet genoeg te hebben gesproken over de dood met iemand die er nu niet meer is. Hierdoor heeft men niet goed afscheid kunnen nemen, en heeft men spijt: het verdriet is groter en het bemoeilijkt de rouw.

Dooddoeners

Het gesprek over dood of rouw wordt vaak vermeden met behulp van dooddoeners, zo bleek uit onderzoek. 64% maakt in het gesprek makkelijk gebruik van dergelijke dooddoeners. Daarmee bedoelt SIRE opmerkingen als ‘Ach, je bent jong, je bent zo weer zwanger’ tegen iemand die net een miskraam heeft gehad, ‘Nou, op zich wel een mooie leeftijd’ tegen iemand die een oudere persoon is verloren’ of ‘Laten we morgen gewoon naar de dierenwinkel gaan’ tegen een kind dat net zijn of haar huisdier is verloren. SIRE wil met de campagne een einde maken aan die dooddoeners. Kijk hier voor meer info over de campagne, als ook alle tv- en radiospotjes en andere uitingen van de campagne.

Contact & Nieuwsbrief
Neem contact met ons op of meld je aan voor de nieuwbrief!