Zorg voor zorgenden bij corona
Thema

Zorg voor zorgenden bij corona

De uitbraak van corona heeft een grote impact op professionals in de zorg. In dit thema is informatie rondom zorg voor zorgenden tijdens de corona-uitbraak verzameld. 

Voor vragen, neem contact op met:
Anne-Floor Dijxhoorn IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 1 maart 2022

Alle informatie op deze pagina wordt door de corona-redactie van Palliaweb doorlopend gecontroleerd op actuele relevantie en juistheid. Hoewel de huidige situatie ten opzichte van het begin van de pandemie gewijzigd is door de hoge vaccinatiegraad en de mogelijkheden voor behandeling bij ernstige besmetting, voldoet de hier geboden informatie voor palliatieve zorg ons inziens nog altijd aan die criteria. Deze informatie is mede tot stand gekomen dankzij de inbreng van de PZNL Expertgroep bestaande uit hoogleraren palliatieve geneeskunde, artsen en verpleegkundigen uit het hele land en de medisch en verpleegkundig adviseurs van PZNL. We nodigen zorgverleners van harte uit om relevante aanvullingen te mailen en/of aan te geven wat zij missen

Documenten voor en over zorgprofessionals

Tips en adviezen voor zorgverleners​

Interventies

  • Zelfscreeninstrument
    De zelfscreener brengt in kaart wat energie geeft in het werk en wat stress oplevert (thuis of op het werk) en hoe zorgverleners daarmee om kunnen gaan.
    Bron: ARQ
     

  • Online meditaties voor zorgprofessionals
    Elke dag van 8.30 - 9.00 uur is er een gratis online meditatie gericht op zorgverleners. De focus van de meditaties varieert en is gericht op bijvoorbeeld: het ontwikkelen van innerlijke balans, veerkracht, mildheid, compassie en zorgzaamheid.
    Bron: BFC Mind. Gepubliceerd: 02-04-2020
     

  • Ethiekondersteuning bij acute situaties bij zorgteams
    Dit is een aangepaste versie van CURA, een laagdrempelig stappenplan bij morele dilemma’s in de zorg. Deze versie is speciaal voor gebruik bij lastige afwegingen in acute of crisissituaties.
    Bron: CURA. Versie: 28-03-2020. Gepubliceerd: 02-04-2020
     

  • Factsheet: het buddysysteem
    Het buddy-systeem is een methode waarin twee collega’s delen in de verantwoordelijkheid voor elkaars veiligheid en welzijn. Buddy's zijn verantwoordelijk in de zorg voor elkaar op twee hoofdgebieden: persoonlijke veiligheid en veerkracht. Deze factsheet helpt het buddysysteem te begrijpen en te gebruiken.
    Bron: NIOSH. Versie: 29 april 2020
     

​Aanbevelingen voor organisaties

Oproep voor onderzoek

  • Amsterdam UMC zoekt voor wetenschappelijk onderzoek verpleegkundigen en verzorgenden die tijdens de coronapandemie zijn uitgevallen. Lees meer
Voor vragen, neem contact op met:
Anne-Floor Dijxhoorn IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 1 maart 2022
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.