11. Meedoen aan onderzoek
Thema

11. Meedoen aan onderzoek

Onderzoek naar verleende zorg in de laatste levensfase in coronatijd

Zowel naasten als zorgverleners kunnen met hun ervaringen waardevolle inzichten opleveren waarmee steeds betere lessen trekken voor de toekomst kunnen worden getrokken en de zorg verder kan worden verbeterd.

Contactpersoon Agnes van der Heide Erasmus MC
Laatst geactualiseerd: 15 juni 2021

Voor naasten

Na de eerste golf leek het de goede kant op te gaan, maar helaas staat de wereld nog altijd op zijn kop door de coronacrisis. Ook tijdens deze tweede golf is het extra lastig om (op een goede manier) afscheid te nemen van iemand die je lief is. Dat geldt niet alleen als iemand overlijdt door het coronavirus, maar ook als mensen overlijden door andere aandoeningen. Daarom willen we ook nu in kaart brengen hoe mensen deze situatie ervaren en wat het met ze doet. Zo kunnen we met steeds meer inzichten steeds betere lessen trekken voor de toekomst.

Als je sinds 1 oktober hebt meegemaakt dat een naaste van je is overleden dan zouden wij het zeer op prijs stellen als je je ervaringen met ons wilt delen. Dat kan door het invullen van een vragenlijst. Als je hier in deze moeilijke periode tijd voor vrij kunt maken, dan heel graag. Wij horen ook graag, als je een naaste bent verloren aan een andere ziekte dan Corona. Het invullen kost ongeveer 15 minuten.

Wil je de vragenlijst invullen als naaste?

Klik dan hier: vragenlijst naasten

Voor zorgverleners

Ook tijdens de tweede COVID-19 golf is het lastig om (op een goede manier) zorg te verlenen aan een stervende patiënt. Daarom willen wij ook nu in kaart brengen hoe betrokkenen deze situatie ervaren en wat het met ze doet. Zo kunnen we met steeds meer inzichten steeds betere lessen trekken voor de toekomst. Wij nodigen je daarom van harte uit om je ervaringen te delen door het invullen van een vragenlijst.

Als je vanaf 1 oktober betrokken bent geweest bij het overlijden van een patiënt of cliënt die je in zorg had, kun je de vragenlijst invullen. De patiënt/cliënt hoeft niet aan corona te zijn overleden. Deze uitnodiging geldt voor professionele zorgverleners, zoals verpleegkundigen, artsen en anderen, maar ook voor vrijwilligers in de zorg. Mocht je ook als naaste een dierbare verloren hebben, dan kun je desgewenst ook de vragenlijst voor naasten invullen. Je hebt het ongetwijfeld druk, maar als je tijd vrij kunt maken om deze vragenlijst over jouw ervaringen in te vullen, dan heel graag. Het invullen kost ongeveer 15 minuten.

Wil je de vragenlijst invullen als zorgverlener?

Klik dan hier: vragenlijst zorgverleners

Het onderzoek is in principe anoniem, maar als je dat wilt, koppelen we de resultaten van het onderzoek na afloop aan je terug. Dit kun je aangeven op het einde van de vragenlijst. Alvast hartelijk dank voor je medewerking. Wij wensen je veel sterkte voor de komende tijd.

NB. Dit onderzoek is goedgekeurd door de Medische-Ethische Toetsingscommissie van het Erasmus MC.

Contactpersoon Agnes van der Heide Erasmus MC
Laatst geactualiseerd: 15 juni 2021
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.