11. Meedoen aan onderzoek

Onderzoek naar verleende zorg in de laatste levensfase in coronatijd

Voor naasten

De wereld staat op zijn kop door de coronacrisis. Alle aandacht is terecht gericht op het bestrijden van het virus. De meeste mensen die het virus oplopen genezen gelukkig, maar er overlijden helaas ook mensen. Afscheid nemen van iemand die je lief is, is in de huidige situatie extra moeilijk. Dat geldt niet alleen als iemand overlijdt door het coronavirus, maar ook als mensen overlijden door andere aandoeningen. Om te kunnen begrijpen wat dit betekent, is het belangrijk om nu na te gaan hoe mensen deze situatie ervaren en wat het met ze doet. Door nu vast te leggen wat er gebeurt kunnen we lessen trekken voor de toekomst.

Als je recent hebt meegemaakt dat een naaste van je is overleden zouden wij het zeer op prijs stellen als je jouw ervaringen met ons wilt delen. Dat kan door het invullen van een vragenlijst. Als je hier in deze moeilijke periode tijd voor vrij kunt maken, dan heel graag. Wij horen ook graag van je, als je een naaste bent verloren aan een andere ziekte dan het coronavirus. Het invullen kost ongeveer 15 minuten.

Wil je de vragenlijst invullen als naaste?

Klik dan hier: vragenlijst naasten

Voor zorgverleners

De coronacrisis zet de zorg onder grote druk. Dat geldt in het bijzonder voor zorg in de laatste levensfase. Afscheid nemen van iemand die je lief is of zorg verlenen aan een stervende patiënt is in de huidige situatie complex. Om te kunnen begrijpen hoe dit het welzijn van betrokkenen beïnvloedt, is het belangrijk om nu na te gaan hoe zij deze situatie ervaren en wat het met ze doet. Door nu vast te leggen wat er gebeurt kunnen we lessen trekken voor de toekomst. Wij nodigen je daarom van harte uit om je ervaringen te delen door het invullen van een vragenlijst. 

Als je vanaf 1 maart betrokken bent geweest bij het overlijden van een patiënt of cliënt die u in zorg had, kun je de vragenlijst invullen. De patiënt/cliënt hoeft niet aan corona te zijn overleden. Deze uitnodiging geldt voor professionele zorgverleners, zoals verpleegkundigen, artsen en anderen, maar ook voor vrijwilligers in de zorg. Mocht je ook als naaste een dierbare verloren hebben, mag je ook de vragenlijst voor naasten invullen. Je hebt het ongetwijfeld druk, maar als je tijd vrij kunt maken om deze vragenlijst over jouw ervaringen in te vullen, dan heel graag. Het invullen kost ongeveer 15 minuten.

Wilt u de vragenlijst invullen als zorgverlener?

Klik dan hier: vragenlijst zorgverleners

Het onderzoek is in principe anoniem, maar als je dat wilt, koppelen we de resultaten van het onderzoek na afloop aan je terug. Dit kun je aangeven op het einde van de vragenlijst. Alvast hartelijk dank voor je medewerking. Wij wensen je veel sterkte voor de komende tijd.

NB. Dit onderzoek is goedgekeurd door de Medische-Ethische Toetsingscommissie van het Erasmus MC.

Gerelateerde thema's

Wij vinden kennis belangrijk Draag bij aan de verbetering van dit platform en deel hier jouw kennis, tips en tools! Of geef je op voor de PZNL-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws op het gebied van palliatieve zorg.