Symposium Zorgen voor de dood
Agenda

Symposium Zorgen voor de dood

  • Datum 17 juni 2022
  • Type evenement symposium
  • Tijd evenement 13.00 - 17.00 uur
  • Kosten Nee
  • Plaats Otterlo (Hoge Veluwe)
  • Organisator Raad van Volksgezondheid & Samenleving
Contactpersoon
Raad van Volksgezondheid & Samenleving
Laatst geactualiseerd: 29 april 2022

Op vrijdag 17 juni organiseert de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) het symposium Zorgen voor de dood. De RVS wil inspiratie bieden voor een beter en vroegtijdiger gesprek over de dood in de zorg. Het symposium vindt plaats in en om het Park Paviljoen van Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Omgaan met de dood

Rondom sterven en de dood heerst vaak ongemak, zowel in de samenleving als in de zorg. De neiging is dan al snel de dood te negeren of te bestrijden. Daardoor zijn het handelingsrepertoire en vocabulaire rondom de dood en rouw beperkt. Zeker in de zorg. Er mist taal, en soms de vaardigheden om uitdrukking te geven aan de variĆ«teit, grilligheid en ambivalentie rondom de dood. Om beter te kunnen leven, ook met het einde in zicht. Immers: de dood is onderdeel het van het leven – zeker in de zorg. 

Grenzen aan genezen en verbeteren

De RVS publiceerde vanuit het thema ‘Grenzen aan genezen en verbeteren’ recent twee adviezen die pleiten voor een beter gesprek over de dood:

In gesprek

Tijdens het symposium gaat de RVS graag met zorg- en hulpverleners en andere betrokkenen over deze thema’s in gesprek. Met aandacht voor de irrationele, emotionele en ingrijpende kanten van omgaan met de dood. In persoonlijke gesprekken, lezingen, workshops en bijdragen van kunstenaars wil de RVS invoelbaar maken hoe het ongemak impliciet ons handelen stuurt – ook in de zorg. Om zo handvatten en inspiratie te bieden om het gesprek over de dood en de omgang ermee makkelijker te maken.

Aanmelden

Het symposium is voor medewerkers uit de zorg en het sociaal domein: artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, hulpverleners, bestuurders, en kwaliteits- of communicatieadviseurs. Ook personen uit andere sectoren, die vanuit andere invalshoeken over expertise over omgaan met de dood beschikken, zijn van harte uitgenodigd. 

Aanmelden kan op de website symposium Zorgen voor de dood. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Vervoer

Er is vervoer beschikbaar vanaf een aantal stations in de omgeving. Ook is er gratis parkeergelegenheid op het terrein van het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Contactpersoon
Raad van Volksgezondheid & Samenleving
Laatst geactualiseerd: 29 april 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.