Lustrumsymposium Expertisecentrum Palliatieve Zorg 'Waar blijft de tijd' en oratie prof. Yvette van der Linden
Agenda

Lustrumsymposium Expertisecentrum Palliatieve Zorg 'Waar blijft de tijd' en oratie prof. Yvette van der Linden

  • Datum 12 november 2021
  • Type evenement online bijeenkomst
  • Tijd evenement 10.00 - 15.00 uur; oratie prof. Yvette van der Linden 16.15 uur
  • Plaats Online
  • Organisator LUMC Boerhaave Nascholing
Contactpersoon LUMC Boerhaave Nascholing LUMC Expertisecentrum Palliatieve Zorg
Laatst geactualiseerd: 12 oktober 2021

Lustrumsymposium met onder meer prof. Bas Haring, Manon Boddaert en 'The Palliators' ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg met aansluitend de oratie van prof. Yvette van der Linden ter ere van de leerstoel palliatieve geneeskunde, die is ingesteld door IKNL en LUMC (zie daarover dit nieuwsbericht). 

Zorgverleners rondom patiënten met een levensbedreigende ziekte en hun naasten streven naar de juiste zorg op de juiste plaats; de plek waar de patiënt het liefst wil zijn. Hierbij is goede samenwerking van groot belang. Daarnaast is het belangrijk om vroegtijdig en herhaaldelijk in gesprek te gaan met patiënten en naasten over wat er speelt en wat er nodig is. Ontwikkelingen binnen de palliatieve zorg zijn de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt, zowel landelijk als regionaal en lokaal. Het Expertisecentrum Palliatieve Zorg  (EPZ) van het LUMC speelt daarop in om binnen de zorg, het onderwijs en onderzoek de krachten te bundelen en zorg te verbeteren.

Het EPZ bestaat 10 jaar en viert dit op vrijdag 12 november 2021 met een feestelijk en informatief online symposium ‘Waar blijft de tijd?!’

Live vanuit het Academiegebouw in Leiden wordt een gevarieerd programma gepresenteerd met drie plenaire sprekers:

  • Drs. Manon Boddaert, arts palliatieve geneeskunde, medisch adviseur, initiatiefnemer Kwaliteitskader Palliatieve Zorg NL; over ‘Kwaliteit en tijd’
  • Prof. dr. Bas Haring, filosoof/informaticus, hoogleraar Publieke begrip van wetenschap, over ‘Wetenschap en tijd’,
  • Drs. Jannie Oskam, schrijfster van het boek ‘Tussenland, over 'Leven met de dood in je schoenen’

Doelgroep

Dit symposium is bedoeld voor artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, paramedici, managers en iedereen die verbonden is met palliatieve zorg en het EPZ. Het doel is om zicht te geven op de verschillende invalshoeken vanuit het thema tijd. Na het volgen van het symposium heeft de bezoeker meer inzicht in de huidige ontwikkelingen binnen de palliatieve zorg, bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Het symposium biedt naast inzichten praktische handvatten waarmee je als zorgverlener aan de slag kunt gaan.

Programma

Het plenaire programma wordt afgewisseld met twee break-out rondes met verschillende workshops die gegeven worden door experts palliatieve zorg:

1. There's only one thing more precious than our time and that's who we spend it on

Naasten spelen een belangrijke rol voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Tijdens Corona bleek dat eens te meer. Goede palliatieve zorg betekent ook aandacht voor naasten. Oog voor Naasten en Nabestaanden, hoe doe je dat?
MarcellaTam, projectleider 'Oog voor Naasten en Nabestaanden, auteur Medereiziger. Steun voor de partner van een ongeneeslijk zieke; Noeska Schrijver, verpleegkundig specialist pz HAGA ziekenhuis

2. Proactieve zorg, de crisis te snel af?  

Specialistisch Thuisconsult Palliatieve zorg, de pilot voorbij: wat levert het op aan patient/naaste en aan huisarts en thuiszorg?
Maaike Scheffer, netwerkcoördinator Transmuralis; Simone Schoof, verpleegkundig specialist pz io EPZ LUMC    

3. Hoe blijf ik bij de tijd?  

Modern onderwijs palliatieve zorg, nieuwe onderwijsvormen, nieuwe mogelijkheden, veel in de maak. Een praktische workshop.
Mariska Schoonderwoerd, opleidingscoördinator DOO LUMC; Marjolein Verkammen, onderwijskundige en senior adviseur bij IKNL en programmamanager bij PZNL, Palliaweb

4. Tijd maken, tijd nemen 

Wat is waardevolle betekenisvolle tijd en hoe vul je die zo passend mogelijk in, indien korte tijd van leven? Hoe kunnen zorgverleners hierin bijdragen?
Annemiek de Roode, kernteamlid EPZ, lid Patiënten- en Naastenraad Propallia ; Christiaan van Dijk, geestelijk verzorger, DGV LUMC  

5. Proactieve zorgplanning, voordat de tijd gaat dringen!  

Hoe doe je dat nu als zorgverlener, in gesprek komen over wensen en behoeften voor als straks de tijd dringt? Een praktische workshop.
Dagmar Zonneveld,  verpleegkundig consulent pz Alrijne ziekenhuis; Ellen de Nijs, verpleegkundig specialist pz EPZ LUMC

6. Onderzoek door de tijd heen, nu, toekomst?

Wat leert het ons, wat is er anders gegaan tijdens COVID19? Wat is er nodig voor de toekomst?
Natasja Raijmakers, onderzoeker IKNL; Heidi Fransen, epidemioloog, IKNL

7. Positieve gezondheid en palliatieve zorg

Wat is positieve gezondheid, hoe werkt het? Hoe in te zetten bij palliatieve zorg? Wat kunnen we ermee?
Selma Jonkers, kaderhuisarts ouderengeneeskunde Leiden; Ineke Weverling, netwerkcoördinator Palliatieve zorg Transmuraal Netwerk Midden Holland, trainer Positieve Gezondheid

8. Ouder worden… als de tijd vervaagt

Wat maakt de zorg voor ouderen, speciaal bij mensen met een dementie, speciaal? Symptoommanagement, hoe  te interpreteren, wat leert onderzoek.
Maartje Klapwijk, specialist ouderengeneeskunde Marente, onderzoeker PHEG LUMC

9. Tijd om te vieren

Hoe vier je samen het leven als er nog maar weinig tijd is? Hoe kom je weer in elkaars ruimte, als woorden tekort schieten? Op zoek naar persoonlijke rituelen die troost, moed en verbinding brengen.
Carlien van Geffen, ritueelbegeleider

10. Tijd voor jezelf, de evenwichtige zorgverlener

Een workshop over het belang van goede zelfzorg voor zorgverleners. Wat is erover bekend, hoe vaak komt overbelasting en burnout voor, wat zijn valkuilen, goede voorbeelden.
Suzanne Metselaar, ethicus en universitair docent (Amsterdam UMC, VUmc), projectleider 'De evenwichtige zorgverlener'; Anne-Floor Dyxhoorn, onderzoeker IKNL

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door The Palliators.

Oratie  prof. dr. Yvette van der Linden

Aansluitend op het symposium spreekt om 16.15 uur prof. dr. Yvette van der Linden haar oratie uit voor de leerstoel Palliatieve Geneeskunde. De oratie is te volgen via een livestream (klik hier), of live bij te wonen in het Academiegebouw Leiden. 

Accreditatie

  • VSR: aangevraagd
  • V&VN: aangevraagd

Meer informatie en aanmelden

De oratie wordt live gestreamd. De link daarvoor en de mogelijkheid tot inschrijving voor het symposium vind je op de website van LUMC Boerhaave Nascholing.

 

Contactpersoon LUMC Boerhaave Nascholing LUMC Expertisecentrum Palliatieve Zorg
Laatst geactualiseerd: 12 oktober 2021
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.